TV3 adapta l’obra de Jaume Cabré “Les veus del Pamano”

Traducción disponible en breve. Disculpen las molestias

La novel·la va ser una de les estrelles a la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007

La vella escola d’Enviny (un poble del municipi de Sort de tan sols nou habitants) va tancar les portes fa 40 anys. Però a partir de demà, i durant les pròximes nou setmanes, tornarà a acollir nens i nenes als seus pupitres. Ho farà possible el rodatge de Les veus del Pamano, minisèrie coproduïda per TV3, DIAGONAL TV i MALLERICH FILMS que adapta per a la petita pantalla la novel·la homònima de Jaume Cabré.


El text de Cabré és una història d’amors, de passió i de violència ambientada al Pallars Sobirà durant la postguerra espanyola. «Pensem que és una història molt potent, amb elements de proximitat molt interessants - explica Susanna Jiménez, responsable de coproduccions de TV3 -. A més, l’autor és català i recull un fragment important de la nostra història, que es desenvolupa a nivell molt local, però que resulta pròxima perquè conté elements universals. És un tema - sentencia Jiménez - perfectament exportable a altres països, com ha demostrat la mateixa novel·la». [Les veus del Pamano va ser un dels llibres catalans que va tenir més repercussió en l'última edició de la Fira del Llibre de Frankfurt].
La minisèrie, que constarà de dos capítols de 90 minuts, la dirigeix Lluís Maria Güell (Ventdelplà, La señora, Amar en tiempos revueltos…), i la protagonitzen Roger Coma (Porca Misèria), Montse German (Laberint d’ombres) i Francesc Orella.
L’obra (adaptada per Xesc Barceló i Eduard Cortés) se situa el 1943, quan l’Oriol (Roger Coma), un jove mestre d’escola, és destinat a un poble del Pirineu, al qual es trasllada amb la seva dona embarassada. Allà topa amb l’alcalde del poble, el falangista Valentí Targa (Orella), que s’encarrega de neutralitzar els maquis que pul·lulen per la zona. L’Oriol, que s’enamora de la terratinent del poble, Elisenda (German), acabarà sent còmplice en l’assassinat del jove ostatge, fill del cap dels maquis.
A més d’Enviny, el rodatge recorrerà altres nuclis del Pallars Sobirà (Llessui, Sorre, Isil, les Bordes de Virós, Alins) i Espot. Per això, a la comarca acullen el rodatge com un esdeveniment. «Significa una promoció important i, a més a més, serà un bon incentiu, pel moviment que comportarà», comenta l’Alcalde de Sort, Agustí López Pla, que assenyala que la gravació té lloc «en la nostra època baixa, turísticament». A Barcelona també s’hi rodaran algunes escenes d’aquesta minisèrie que, segons va apuntar Jiménez, es podria estrenar a TV3 a finals de l’any que ve.

El llibre - Un èxit editat en nou idiomes

Publicada el gener del 2004 (Proa, en català, i Destino, en castellà), la novel·la de Jaume Cabré Les veus del Pamano (que fa referència al riu de la zona) s’ha convertit en un dels títols literaris catalans de més èxit dels últims anys, i a més a més ha tingut una gran acollida: l’obra ha estat traduïda a nou idiomes, i només l’edició alemanya ha venut més de 40.000 exemplars. La portada del llibre, que és una foto del 1940 amb els autèntics nens i nenes d’Enviny, «s’ha mantingut en totes les edicions de l’obra», celebra l’autor.

Crònica de Carme Escales des de Sort
Font: EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, diumenge 5 d’octubre del 2008 (enllaç)