Autors

Maria Barbal

Biografia

Maria Barbal va néixer a Tremp, capital del Pallars Jussà, l'any 1949. Ella mateixa explica: «Sóc una dona. Nascuda a Tremp, i per tant, trempolina. He viscut la infantesa i primera joventut al Pallars. Centenars de dies al Jussà i uns centenars d'hores al Sobirà.» Considera un privilegi, quan era infant, haver pogut jugar al carrer en llibertat, el contacte amb el treball de la pagesia i la natura: «Els pares em van donar el que ells no havien pogut tenir: instrucció des de ben xica; però eren els anys cinquanta i els centres escolars respiraven submisos, el català hi era ignorat. També a diferència dels pares, vaig viure amb la despreocupació de qualsevol feina necessària que no fos estudiar. El meu germà i jo, com la majoria de nens i nenes de Tremp, vam aprendre a nedar al pantà de Sant Antoni. Ja som a l'època de les vacances, però les millors vam tenir-les els primers anys, a la vall d'Àssua, a casa de la padrina, quan encara hi havia terra sembrada i bestiar per aviar. Una mica lluny, com si fos un joc sense esforç, vaig conèixer les feines pròpies de l'estiu. Segar, gavellar, batre... Era el final d'una època que, quan vaig complir dotze anys, ja havia acabat per a la casa de la meva mare, en hores de gran afluència de famílies des de la muntanya cap a les ciutats.»

Josep Virós

Biografia

Josep Virós va néixer a Llessui l’any 1905. Marxà del Pirineu per estudiar, i més tard exercir d’advocat. L’any 1929 es vinculà professionalment a la productora nord-americana Warner Bross, fet que el va portar a conèixer bé el món del cinema i a afeccionar-s’hi. L’any 1957 publica la novel·la Verd madur, molt lligada a la seva terra d’origen i que es tradueix al castellà com Siega verde. Per escriure la novel·la, l’autor utilitzà lèxic pallarès; fet que va suscitar que diversos mots fossin recollits al Diccionari català-valencià-balear.

Joan Lluís i Pallarès

Biografia

Neix a Montardit de Dalt el 1912 i mor a Barcelona el 1999. El seu pare era fill de casa Misser de Sort i la seva mare, de casa Aurens de Roní. És batejat a Enviny i passa a viure a Rialp, a casa Xampaineta. Als sis anys comença a exercir de vaquer, bosquerol, sagal, i més tard, de rabadà i pastor per les muntanyes d’Olp, Llessui i Montsent de Pallars. Del contacte amb l’alta muntanya i els seus pastors en surt la seva afició a la música. Aprèn solfeig amb Manuel de cal Serrador, músic de Rialp.

Ferran Rella

 

Biografia

Ferran Rella i Foro nasqué a Esterri d’Àneu l’any 1954. Estudià Filosofia i Lletres a L’Estudi General de Lleida i la Universitat Autònoma de Barcelona, on es llicencià l’any 1976. Exercí la docència des de l'any 1977 i des del 1993 és professor catedràtic de Llengua i Literatura catalanes a l'IES Màrius Torres de Lleida. El Pallars Sobirà constitueix per a ell un permanent objecte d'estudi i dedicació, que ha projectat des de la presidència del Consell Cultural de les valls d'Àneu, del qual fou membre fundador; com a director de la revista Àrnica i des de la coordinació de les Trobades d'Escriptors al Pirineu. Ha publicat articles de divulgació històrica, lingüística i de literatura de viatges a Lo Raier, Collegats, Sió, Crònica d'Ensenyament, Ressò de Ponent, Cavall Fort, Descobrir Catalunya i Sàpiens. Col·laborador en diversos llibres de temàtica pirinenca i literària, és autor de les obres Les valls d'Àneu i El Pallars Sobirà. El 23 de gener de 2007 el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, el nomenà oficialment director territorial del Departament a Lleida, càrrec que exerceix en l’actualitat.